Termőföld

termőföld
A termőföld a talaj legfelső, (vagyis a természetes talajágy tetején fekvő) kb 5 - 20 cm-es rétege, mely alkalmas a növények táplálására, termesztésére. A kőzetek lassú mállása és a szerves anyagok évezredek alatti bomlása révén jön létre. Jellemzően sötét színű, tartalmaz ásványi anyagokat, vizett, levegőt, mikroorganizmusokat, egyéb tápanyagokat, amik biztosítják a növények egészséges növekedését és a jó terméshozamot. Minősége és állapota kulcsfontosságú a mezőgazdasági valamint kertészeti termelés szempontjából. A termőtalaj magában foglalja a termőföldet és a talajrétegek egész rendszerét. Ezek a rétegek és összetevők különböző módon befolyásolják a talaj tulajdonságait és termékenységét. Az alsó rétegekben található kőzetek és ásványok határozzák meg például a talaj vízelvezető-képességét és szerkezetét. Szükség esetén a termőtalajt többféleképpen is beszerezheti. Nagyobb mennyiség esetén jó és gazdaságos megoldás lehet az ömlesztett módon történő vásárlás.

Föld típusok

natúr fóld

Natúr

darált föld

Darált

komposztföld

Komposztföld

trágyás föld

Trágyás

termőföl ár

Költségek:

Számos tényező befolyásolja a projekt költségeit.
 • a lefedni kívánt terület nagysága
 • a választott talaj típusa
 • a szükséges mennyiség
 • az a távolság, amelyet a szállító cég tehergépjárműve megtesz
Megnevezés
(fajta)
Br. ár
(Ft/m3)
Natúr 8.255
Darált 9.525
Natúr trágyás 9.525
Darált trágyás 10.160
Natúr trágyás komposzttal 10.795
Darált trágyás komposzttal 12.065
Natúr komposzttal 10.160
Darált komposzttal 11.430
Összetevői, tulajdonságai
A talaj dinamikus és összetett rendszer, amely sokféle élő szervezetnek ad otthont, beleértve a baktériumokat, gombákat, rovarokat, férgeket és kisemlősöket.
Mindezek fontos szerepet játszanak egészségében és termékenységében azáltal, hogy lebontják a szerves anyagokat és felszabadítják a növények növekedéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat.
Továbbá járatokat, üregeket hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a víz és a levegő mozgását.

A talaj pH-ja savasságának vagy lúgosságának mértéke, fontos tényező annak meghatározásában, hogy mely növények növekedhetnek benne optimálisan.
Értékét az ásványi anyagok, szerves anyagok jelenléte és a talaj élőlényeinek tevékenysége befolyásolja. Ha a pH 6,5 ​​alatt van, akkor azt mondjuk, hogy savas, ha meghaladja a 7-et, akkor lúgosnak minősül.
termőföld rendelés

Talajcserére készül? Módosítaná a kert talajának pH értékét? Szívesen leszünk partnerei  ebben a munkában! Ha megtalálja települését a szolgáltatási területünkön és tájékozódott az áruszállításról, vegye fel velünk adatlapunkon keresztül a kapcsolatot. Telefonszámát megadva visszahívást kérhet!

termőföld szállítás
Szállítás
Egyszerre minimum 1 m3, maximun 7 m3 fedőtalajt tudunk rakományként az Ön igényeinek megfelelő föld típusból a lakóhelyére vagy más, megadott címre eljuttatni. (Egy köbméter termőtalaj körülbelül egy tonnát nyom.)
A fuvarozás különböző méretű konténerekben történik, amelyek űrtartalma és típusa a megrendelő igényeitől függ.
A legkisebb méretű konténerünk 4m3, amely általában kisebb mennyiségű föld rugalmas és környzetkímélő szállítmányozására alkalmas. (Ez a megoldás csökkenti a hulladék mennyiségét, amely a zsákba csomagolás során keletkezik). Nagyobb mennyiségű talaj kiszállítása is megoldható, ami kényelmes hatékony és pénztárca kímélő módszer a kertészkedők és építkezők számára.

 

Gyakran ismételt kérdések
 • 1 köbméter hány négyzetméterre elég?

  10 cm vastagságban 10 m2

 • Mennyi termőtalajra van szükségem?

  Füvesítéshezhez, veteményes kialakításához a termőtalaj ajánlott vastagsága 20-30 cm. Fontos figyelembe venni a majdani ülepedést. Valójában az Önnek szállított talaj levegőztetett lesz a kitermelése során. Így a látszólagos térfogata +20%-kal növekszik. Más szavakkal, a hozzáadni kívánt + 20% a természetes ülepedése lesz. Ezért 24 cm-es talajréteget kell biztosítani, hogy végül 20 cm-es réteghez jusson.

 • Mi a talaj?

  A föld felszínén képződő kőzettörmelék és szerves anyagok kombinációja.

 • Mi a talajszerkezet?

  A talajrészecskék különböző méretű és formájú szemcsékbe vagy tömbökké történő elrendeződését vagy csoportosulását jelenti. A pórusok szélesebb köre jobb vízelvezetést, levegőzést és víztárolást biztosít, valamint helyet kínál a gyökerek növekedéséhez. Talajmorzsák vagy csomók akkor jönnek létre, amikor a benne lévő ásványi anyagok és szerves anyagok, molekulák, növényi gyökerek, gombák és agyagszemcsék segítségével egymáshoz kötődnek. A levegő és a víz egyaránt elfoglalja a pórusokat, még pedig úgy, hogy a nagyobbakban (makropórusok) levegő található, a kisebbekben (mikropórusok) a víz.