Hogyan javítsuk a termőföld minőségét?

termőföld
A termőföld a természetes talajágy tetején fekvő kb 5 - 20 cm-es rétege, mely alkalmas a növények táplálására, termesztésére. A kőzetek lassú mállása és a szerves anyagok évezredek alatti bomlása révén jön létre. Jellemzően sötét színű, tartalmaz mikroorganizmusokat, ásványi anyagokat, vizett, levegőt, egyéb tápanyagokat, amik biztosítják a növények egészséges növekedését, a jó terméshozamot. Minősége és állapota kulcsfontosságú a mezőgazdasági és kertészeti termelés szempontjából. Magában foglalja a termőföldet és a talajrétegek egész rendszerét. Ezek a rétegek és összetevők különböző módon befolyásolják a fedőtalaj tulajdonságait és termékenységét. Az alsó rétegben található kőzetek és ásványok határozzák meg pl: a vízelvezető-képességet és szerkezetet. Szükség esetén a fedőtalaj többféleképpen is beszerezheti. Nagyobb mennyiség esetén jó és gazdaságos megoldás lehet az ömlesztett módon történő vásárlás.

Földek válfajai

natúr fóld

Natúr

darált föld

Darált

komposztföld

Komposztföld

trágyás föld

Trágyás

termőföl árak

Felmerülő díjtételek:

Számos tényező befolyásolja a projekt költségeit.
 • a lefedni kívánt terület nagysága
 • a választott termőföld típusa
 • a szükséges mennyiség
 • az a távolság, amelyet a szállító cég tehergépjárműve megtesz
Megnevezés
(fajta)
Bruttó
(Ft/m3)
Natúr 9.525
Darált 10.795
Natúr trágyás 10.795
Darált trágyás 11.430
Natúr trágyás komposzttal 11.430
Darált trágyás komposzttal 13.335
Natúr komposzttal 11.430
Darált komposzttal 12.700
Összetevői
A televény dinamikus és összetett rendszer, amely sokféle élő szervezetnek ad otthont, beleértve a baktériumokat, gombákat, rovarokat, férgeket és kisemlősöket.
Mindezek fontos szerepet játszanak egészségében és termékenységében azáltal, hogy lebontják a szerves anyagokat és felszabadítják a növények növekedéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokat.
Továbbá járatokat, üregeket hoznak létre, amelyek lehetővé teszik a víz és a levegő mozgását.

A termőföld pH-ja savasságának vagy lúgosságának mértéke, fontos tényező annak meghatározásában, hogy mely növények növekedhetnek benne optimálisan.
Értékét az ásványi anyagok, szerves anyagok jelenléte és a talajágy élőlényeinek tevékenysége befolyásolja. Ha a pH 6,5 ​​alatt van, akkor azt mondjuk, hogy savas, ha meghaladja a 7-et, akkor lúgosnak minősül.
termőföld rendelés

Talajcserére készül? Módosítaná a zöldségesben a fedőtalaj pH értékét? Javítaná a talajminőséget? Szívesen leszünk partnerei  ebben a munkában! Ha megtalálja települését a szolgáltatási területünkön és tájékozódott az áruszállításról, vegye fel velünk adatlapunkon keresztül a kapcsolatot. Telefonszámát megadva visszahívást kérhet!

Gyakran ismételt kérdések
 • 1 köbméter hány négyzetméterre elég?

  10 cm vastagságban 10 m2

 • Mennyi termőtalajra van szükségem?

  Füvesítéshezhez, veteményes kialakításához a termőtalaj ajánlott vastagsága 20-30 cm. Fontos figyelembe venni a majdani ülepedést. Valójában az Önnek szállított talaj levegőztetett lesz a kitermelése során. Így a látszólagos térfogata +20%-kal növekszik. Más szavakkal, a hozzáadni kívánt + 20% a természetes ülepedése lesz. Ezért 24 cm-es talajréteget kell biztosítani, hogy végül 20 cm-es réteghez jusson.

 • Mi a talajszerkezet?

  A talajrészecskék különböző méretű és formájú szemcsékbe vagy tömbökké történő elrendeződését vagy csoportosulását jelenti. A pórusok szélesebb köre jobb vízelvezetést, levegőzést és víztárolást biztosít, valamint helyet kínál a gyökerek növekedéséhez. Talajmorzsák vagy csomók akkor jönnek létre, amikor a benne lévő ásványi anyagok és szerves anyagok, molekulák, növényi gyökerek, gombák és agyagszemcsék segítségével egymáshoz kötődnek. A levegő és a víz egyaránt elfoglalja a pórusokat, még pedig úgy, hogy a nagyobbakban (makropórusok) levegő található, a kisebbekben (mikropórusok) a víz.