Murva

murva
A murva üledékes (karbonátos) kőzetek zúzaléka. Fő összetevője a dolomit (kalcium-magnézium-karbonát, CaMg(CO3)2), ami az egyik legalapvetőbb kőzetképző anyag. A dolomitban gazdag kőzetek nagy része eredetileg mésziszapként rakódott le, amely a lerakódás után a magnéziumban gazdag pórusvíz hatására dolomittá alakult. Ez a nemfémes ásvány gyakran keveredik kvarccal, földpáttal, kalcittal és agyaggal. Emiatt  több színváltozata lehet, amiben a világos árnyalatok dominálnak. Annál sötétebb, minél magasabb a magnézium tartalma. Rendkívül fontos ipari értékkel bír. A feldolgozott tömböt és port, cementet és egyéb termékeket széles körben használják az acél, üveg, kerámia előállítás során valamint az építőiparban és a mezőgazdaságban stb.
A dolomit legáltalánosabb felhasználásai formája a zúzott kő. A fehér dolomit zúzva és szemcseméret szerint osztályozva használható útalapaként, adalékként betonban és aszfaltban, vasúti ballasztban.

Típusok

murva ár

Költségek:

A várható kiadások kalkulálásába számos tényező szerepet játszik. Ilyen például a szállítási útvonal valamint a megtételére fordított idő, a szemcseméret, a felhasználásra szánt mennyiség.
Megnevezés
(fajta)
Szemcse
(mm)
Ár
(Ft/m3)
Kerti 5-12 13.970
Kerti 12-20 13.970
Úti 20-55 12.700
Ágyazó 2-5 15.875
Poros 0-20 10.795
Tulajdonságai, felhasználása
Ez az ömlesztett kőzuzalék számos előnnyel rendelkezik:
 • Magas ellenállású a szélsőséges hőmérsékletekkel szemben. Ellenáll a fagynak és a közvetlen napfénynek.
 • Megfizethető költségű.
 • Környezeti hatása nem vet fel biztonsági kérdéseket.
 • Jól tömöríthető, alkalmas más anyagok és bevonatok aljzatának kialakítására.

Felhasználásuk közvetlenül a szemcsék méretétől függ.
A legfeljebb 10 mm szemcseátmérőjű finomszemcsés zúzott követ beton adalékanyagaként kötő- és töltőanyagként használják. Alkalmas alapozásra, tornác építésére, de díszkertekben is gyakran előfordul.

A közepes szemcséjű változatának kötési tulajdonságai elősegítik a sűrű alap kialakítását, jól elvezeti a nedvességet az aszfaltról, betonról vagy más burkolatról.

A kifejezetten nagy szemcseméretű számos útprojekt alapanyaga. Kiváló felületet biztosít a beton és a kavics megkötéséhez alapozáskor valamint tartósságot biztosít.
murva ajánlatkérés

Tájépítészeti alapanyagra van szüksége, de nem tudja, kihez forduljon? A megoldás egyszerű – keresse szakértő csapatunkat! Professzionális tanácsokat és útmutatást kínálunk, hogy segítsünk kiválasztani a projekthez legjobban illeszkedő anyagokat. Ajánlatkérésre rendszeresített űrlapunk segítségével - telefonos elérhetőségének megadásával - várhatja visszahívásunkat! Szolgáltatási területünk valamint a házhozszállítás részletezve a linkeken érhető el!

murva szállítás
Szállítás
Hogy megkönnyítsük életét, kényelmes szállítási lehetőségeket kínálunk közvetlenül az Ön által megadott címre. Ne hagyja, hogy az anyagok hiánya késleltesse kültéri projektjének megvalósításában. Az ömlesztett kőzúzalékok szállításának buktatóit a megfelelő tervezéssel és előkészületekkel el lehet kerülni. Fontos, hogy kellően képzett és tapasztalt személyzetet alkalmazzunk a fuvarhoz,  megfelelő biztonsági előírásokat alakítsunk ki. Mivel ez az anyag jelentős súlyt képviselhet,  szállítóeszközeinknek meg kell felelniük a megadott súlyhatároknak. Nagyobb mennyiség kiszállításához speciális engedélyekkel és szállítóeszközökkel is rendelkezünk! A hét 6 napján számíthat ránk! A fuvar részleteiről a linken tájékozódhat!
Gyakran ismételt kérdések
 • Mikor keletkezett a dolomit?

  250 millió évvel ezelőtt a dolomitkő a földtörténeti triász korban keletkezett, köszönhetően a trópusi tengerekben élő koralloknak, a meszes algáknak és a kagylóknak. Ezek a meleg, sekély tengerek rejtik magukban annak a titkát, hogy 20 millió évvel később, hihetetlen hegyek lesznek, amelyek több mint 3000 méter magasra emelkednek. Az ok: eurázsiai és afrikai tektonikus lemezek, amelyek az akkori sok földrengésnek és vulkán kitöréseknek köszönhetően mozognak.

 • 1 tonna hány köbméter?

  kb 0,58-0,625 m3

 • Térkő alá mennyi kell?

  15-20 cm javasolt, tehát m2-enként 0,15-0,2 m3

 • 1 köbméter mekkora területre elég?

  10 cm vastagságban 10 m2-re.