0-4 sóder - a finom adalékanyag

0-4 sóder
A 0-4 sóder (más néven finom vagy kétszer rostált sóder) olyan természetes, kőzetalapú anyag, melynek elnevezése a benne található legkisebb és legnagyobb szemcseméretére utal.
A szemcsék méretének szempontjából ez legapróbb - legfinomabb sóderfajta, ami több alkalommal esik át tisztítási, osztályozási folyamaton. Tulajdonságai és felhasználása pont a fent  leírtak miatt hasonlít a homokéra.
 
 • E finomszemcsés, homokos kavics, kitűnő adalékanyag, használatával nagyfokú sűrűség és kompaktság érhető el.
 • Magas tömörségű, szerkezete miatt képes nagyfokú stabilitást biztosítani és jól tömöríthető.
 • Jól átereszti a vizet, így megakadályozza annak összegyűlését.

Mennyi a finom sóder súlya?

A sűrűsége 1,6-1,8 g/cm3.
1 köbméter térfogat 1000 liternek felel meg, így 1 köbméter 0-4 mm szemcseméretű sóder súlya:
1000 liter x 1,6-1,8 g/cm3 = 1600-1800 kg

Ez az értéket azonban a nedvességtartalom is befolyásolja, aminek mértéke az időjárás, a tárolás körülmények függvénye.
A kétszer rostált sóder nedvességtartalma kb 5-10% között van. Ez azt jelenti, hogy 1 köbméter nedves 0-4 sóder 1675-1980 kilogramm.

Mik a kétszer rostált sóder jellemzői?

Egyenletes textúrát és részecskeméretet garantál. Jól illeszkedik az építési projektek széles skálájához. Könnyen használható. Megbízható alapot és szerkezet biztosít.

Milyen a 0-4 sóder színe és a tisztasága?

Általában szürke vagy fehér színű. A tisztaság az komponensben lévő szennyeződések mennyiségét méri. Az általunk forgalmazott sóderfajt magas tisztaságú és  kiváló minőségű.

mennyibe kerül a 0-4 sóder fuvarja

Mennyibe kerül a 0-4 sóder fuvarja?

A finom sódernél, budapesti szállítás esetén minden 6 m3 és 7 m3-es megrendelésre (valamint ezek egész számú többszörösére) az AKCIÓS FUVARDÍJ 0 Ft. Ha 10 m3 a rendelt mennyiség, akkor abból 7 m3-re NINCS SZÁLLÍTÁSI DÍJ, csak a maradék 3 m3-re.
kétszer rostált sóder 12.065 Ft
 

Mire való a 0-4 sóder ?

Vakolathoz:
 • Használata hozzájárul a habarcs egyenletes és homogén állagához.
 • Jó tapadást biztosít a vakolatnak a felületeken, így növeli az adhéziót és csökkenti a leválás kockázatát.
 • Elősegíti a habarcs megfelelő porózitásának kialakítását, ami javítja a páraáteresztő képességét és megakadályozza a nedves foltok kialakulását.
 • Gyakran olcsóbb, mint a finomra őrölt homok.

Betongyártáshoz:

 • Kitölti a nagyobb kavics és a finomabb homok közötti hézagokat a betonkeverékben. Ez hozzájárul a beton sűrűségének és szilárdságának növeléséhez.
 • Képes csökkenteni a betonkeverékben lévő levegős réseket, ezáltal jobban tömöríthetővé téve azt.
 • Javíthatja a beton pumpálhatóságát, mivel kisebb méretű szemcsei megkönnyítik a keverék áramlását.
 • Növelheti a beton ellenálló képességét a pl. a faggyal szemben.
 • A betonhoz történő hozzáadása költséghatékony megoldás lehet, főleg ha helyben kapható.

Továbbá:

 • Egyenletes, sima és erős felületet képez. Ezért gyakran használják alaprétegként az aljzatkialakítás során, például padlófűtés vagy hőszigetelés alá.
 • Ezenkívül felhasználható Estrich betonhoz, amely egy szilárd, öntött beton. Padlók és járófelületek készítésére használnak.
 • Aljzatkiegyenlítéshez is alkalmazható. Ennek során a felületét egyenletesre simítják, hogy a burkolóanyagok megfelelően illeszkedjenek.
0-4 sóder növeli a beton sűrűségét

Megfizethető alapot keres térkövezéshez: Finom sóderünket ajánljuk figyelmébe. Szolgáltatási területünk és a szállítás az anyagköltség részleteinek pontos átnézésén már túl van? Akkor a szükséges anyag kiválasztását, mennyiségét is segítünk meghatározni, amihez nem kell egyéb, csak adatlapunk teljes kitöltése, így rövid időn belül várhatja hívásunkat. 

0-4 sóder alkalmazásának előnyei
Mik a finom sóder előnyei?

1. Sok projektben helyettesítheti a drágább anyagokat.
2. Terheléselosztás: Rétegként történő felhasználása esetén képes egyenletesen eloszlatni a felette lévő terhelést, így megóvja az alatta lévő talajréteget vagy egyéb anyagokat a túlzott terheléstől.
3. Természetes eredetű: Nem tartalmaz káros vegyületeket vagy anyagokat, amelyek károsíthatják a környezetet vagy az emberi egészséget.
4. Talajstabilitás: Javítja a talajszilárdságot, ami különösen fontos olyan területeken, ami süllyedésre vagy mozgásra hajlamos.
5. Hosszú élettartam: Hosszú ideig képes ellenállni az időjárásnak és a terhelésnek, ami hosszú távú költségmegtakarításokhoz vezethet.

Gyakran ismételt kérdések
 • Mi a különbség a 0-4 sóder és a homok között?

  A 0-4 sóder és a homok két különböző ömlesztett anyag, amit különböző célokra használnak. Ez a sóderfajta durvább szemcsékkel rendelkezik, mint a homok, és jobban tömöríthető. Gyakran használják betonozáshoz, vakoláshoz és térkövezéshez. A homokot pedig vakoláshoz, habarcskészítéshez és kertépítéshez használják.

 • Mennyi 0-4 sóder kell?

  Mennyiségét a munkálat típusától és a kívánt eredménytől függően kell kiszámítani. Általánosságban elmondható, hogy 1 köbméter betonhoz 0,8 köbméter 0-4 sóderre van szükség.

 • Hogyan kell tárolni a 0-4 sódert, hogy ne nedvesedjen?

  Tárolja a sódert egy száraz, fedett helyen. A homokos kavics nedvesedhet, ha eső vagy hó éri, vagy ha a levegő páratartalma magas. Esetleg fedje le egy vízálló ponyvával vagy fóliával. Ez segít megvédeni az esőtől és a hótól. Ha nyitott területen tárolja, tegyen egy réteg homokot vagy kavicsot a sóder tetejére. Fontos megjegyezni, hogy a nedvességtartalma az idő múlásával növekedhet. Ezért fontos rendszeresen ellenőrizni, és ha szükséges, szárítani.