Kerti murva

kerti murva
A kerti murva (5-20 mm) az ömlesztett kőzúzalékok osztályozott típusa, amelyet gyakran használnak díszkerti területek dekorálására és burkolására. Időtállósága, könnyű karbantarthatósága, egyszerű és gazdaságos beszerezhetősége teszi ezt a környezetbarát kőtípust a kert-, és tájépítők valamint kertbarátok közkedvelt anyagává! Színeinek, árnyalatainak sokaságából a  ház- és cégtulajdonosok kiválaszthatják az igényeiknek leginkább megfelelő megjelenést. Mégis a legfőbb paraméter a szemcseméret, amelyre figyelni kell. A rossz méret megakadályozhatja a projekt sikerét. Pl ha a sétány vagy a gyalogút kőszemcséi túl nagyok, nehéz lehet rajtuk járni. A kőpor pedig nedves állapotban megkeményedik, így tömörödik, nem alkalmas vízelvezető rendszerekhez. Ügyeljen arra, hogy a legmegfelelőbb követ válassza ki a munkához, így pénzt takaríthat meg és a legjobb eredményeket érheti el.

Szemcsméretek

kerti murva 5-12 mm

5-12

kerti murva 12-20

12-20

kerti murva ár

Költségek:

Egy adott projekt esetén felmerülő költségek több összetevőből állnak. Ezekből ismertetünk néhányat:
  • a talajtakaróval letakart terület méretei
  • az anyagszükséglet
  • a szemcsékméret
  • a házhozszallitás járulékos költségei
Szemcse
(mm)
Típusa Br. ár
(Ft/m3)
5-12 apró 13.970
12-20 apró 13.970

Alkalmazása

A szemcseméretek nem feltétlenül esnek egybe a zúzalék valamennyi kövecskéjének méretével, leginkább az osztályozáshoz használt szita paramétereit tükrözik. Ezek a murvaszemek durva élű kövek, ami nem véletlen. Ez a tulajdonság teszi ugyanis alkalmassá a kitűnő tömörödésre. Emiatt felhasználható gyalogos és kerékpárutak, vízelvezető csatornák, valamint felhajtók és támfalak alapjaként vagy aljzataként történő beépítésre. Az, hogy a 2 frakció közül melyiket válassza az adott felület forgalmi terhelése határozza meg. Minél nagyobbak a szemcsék, annál nagyobb terhelésnek lehet kitenni őket.
Ne felejtkezzünk el arról sem, hogy ezek a legnépszerűbb kerti és zöldfelületi formatervezési anyagok. Nemcsak könnyen kezelhető és olcsó, de nagyon jól is néz ki, ha megfelelően használják. Ha nem alkalmaz  gyomirtót, javasoljuk, hogy legalább 10 cm-es rétegben helyezzen el, hogy megakadályozza a gyomosodást és jól tartsa a nedvességet. A zúzalék további előnye, hogy a szél sem zilálja szét az egyszer betömörödött felületét. Különböző méretű kövekkel kísérletezve és különböző módon komponálva lenyűgöző hatást érhet el viszonylag kis anyagi ráfordítással. Ha nagyobb telkeken, különféle dekoratív formákat helyezhetünk el rajta, például sziklakerteket, tele változatos növényzettel.

kerti murva felhasználása

Szeretné kerti csobogója, tűzrakóhelye környékét lépcsője felületét változatossá tenni? Szökőkútjába elhelyezve a murvaszemeket csökkentheti a vízcseppek fröccsenését. Dísztavakban alkalmazva megváltoztatja a víz áramlását, így érdekes vizális hatás érhető el vele. Ha az "Ajánlatkérés" gombon elérhető adatlapunkat kitölti, munkatársunk telefonon keresni fogja. Így kérdéseit a területen tájékozott kollégánknak teheti fel. Érdekli, hogy Budapesten és a környéken hova szállítunk? Szolgáltatási terület oldalunkon erre is választ kap! Tekintse meg szállítási tájékoztatónkat is!