Andezit zúzalék környezettudatos építtetők anyaga

andezit zúzalék
Az andezit zúzalék alapját képező kőzet akkor keletkezik, amikor a földkéreg mélyén képződött magma lávaként a felszínre emelkedik, így hirtelen lehűl. Gyakran szürke vagy sötétszürke, bár az ásványianyag-tartalom eltérései különböző színeket, például zöldes vagy vöröses árnyalatokat kölcsönözhet neki. Az andezit zúzottkő jellemzői: saválló, fagyálló és a kopásállósági együtthatója is magas. Csúszásmentes felületet képez. Színe nem fakul, időtállósága hosszabb, mint más természetes köveké. Ez a vulkanikus eredetű, környezetbarát anyaga könnyen feldogozható. A belőle készült zúzott kő egy szervetlen nyersanyag, amelyet az ásvány aprításával nyernek. Ezek a zúzalékok mosási és osztályozási eljárásokon is áteshetnek, hogy eltávolítsák szemcséik közül a szennyeződéseket és finomabb terméket kapjanak. A mosás és az osztályozás különösen gyakori a jó minőségű betonadalékok gyártásánál.

Mi az a zúzottkő?

A zúzottkő kőbányákban kitermelt, majd nagyobb sziklákból mesterségesen, különböző kisebb szemcseméretűre összetört kőzetszemcsék összessége. Ez a feldogozott kőtermékek leggyakoribb típusa. A mechanikus aprításból adódóan éles szélekkel, durva, szögletes lapokkal rendelkezik. Nyers állapotban kötőanyag nélkül, vagy a végfelhasználástól függően kötőanyaggal keverhető.

Hogyan készül a kőzúzalék?

Egy tipikus kőzúzó a pofás és kúpos zúzók kombinációját használja az őrlemény készítéséhez. A pofás törővel nagyobb kőzeteket apróbb darabokra zúznak, majd a kúpos törővel tovább csökkentik a kőzet méretét. Aprítás után különböző méretű szitán engedik át.

Milyen méretű lehet a kőzúzalék?

A zúzott kőzettermékek három kategóriába sorolhatók:

A finom frakcióba, (pl. 0/2 vagy 0/4 mm). Ideálisan használható futak, autóbeállók, futballpályák és hasonló felületek burkolására és talajtömítésére.

A durvább frakcióba (például a 0/16, 0/32 vagy 0/63 mm). Gyakran útkavicsnak, alaprétegnek vagy aljzatnak nevezik, a frakciótól és a felhasználási területtől függően.

A makadám alsó és felső határértékkel rendelkező anyag. Például 2/4, 8/11, 8/16 mm. A méretválaszték és a finom anyag hiánya vízelvezető hatást biztosít, kevésbé érzékeny a a fagyra. A termék szerkezete révén stabil felületet biztosít.

andezit zúzalék 2-4 mm

2-4 mm

andezit zúzalék 4-8 mm

4-8 mm

andezit zúzalék 4-11 mm

4-11 mm

andezit zúzalék 11-22 mm

11-22 mm

Mire használható az andezit kőtörmelék házilag?

Ellenállósága és elnyűhetetlensége, vízelvezető tulajdonsága teszi az építőipar áhított alapanyagává még a környezettudatos építtetők számára is. Főként zúzott termékek, például zúzottkő formájában használják út- és vasútépítéshez, valamint beton és aszfalt adalékanyagaként. Gyakran alkalmazzk építési projektekhez, például házakhoz, hidakhoz, tengeri kikötőkhöz és repülőterek kifutópályáihoz. Durva textúrája tökéletessé teszi járófelületek csúszásmentesítésére. Alkalmazzák még az alapozásra, az erózió elleni küzdelemben és tereprendezési munkálatokhoz is. A zúzóüzemek végzik a kőzet aprítását és feldolgozását különböző szemcseméretűre más-más alkalmazási területre.

A különböző méretű zúzott kövek alkalmazása:

  • 5 mm-ig alkalmas, ágyazó réteg kialakítására, ösvények, gyalogjárdák játszóterek alapjának kialakítására és csúszás elleni védelemre.
  • 5-10 mm, használják betonkeverékek töltőanyagaként.
  • 10-20 mm-es méreteket alkalmaznak az épületek alapjainak létrehozására.
andezit zúzott kő

Ajánlatkérő űrlapunk kitöltésével hozzájárul, hogy diszpécsereink telefonon vagy e-mail-ben felvegyék a kapcsolatot Önnel és anyagvásárlási igényeit pontosítsák illetve felmerülő kérdéseit megválaszolják! Részletes tájékoztazó a szolgaltatási terület és a kiszállítás mikéntjeiről és árainkról!