Marhatrágya a kiváló termesztő közeg

marhatrágya
A marhatrágya (szarvasmarhatrágya) tisztán természetes - szerves trágya, nem más, mint a szarvasmarha-félék ürüléke. Nagyrészt lebomlott fűből és növényi anyagokból áll. Az egyik leggyakrabban alkalmazott szerves trágya. Használata a biokertészek között világszerte elterjedt. Komposztált változata magas tápanyag tartalma miatt kiváló termesztő közeg akár a teljes vegetáció számára. Egyszerűen beszerezhető. További hozadéka, hogy nemcsak a virágok és dísznövények, hanem a gyümölcsfák és zöldségek egészséges táplálására is alkalmas. Jelenlétének köszönhetően javul a talaj vizmegkötő képessége, így nem kell annyit öntözni és a művelés is egyszerűbbé válik. Javítja a termőréteg fizikai, kémiai és biológiai ismérveit és a termőképességet. A szarvasmarha-eredetű trágya történelmileg a hagyományos mezőgazdasághoz kötődik, a  közelmúltban pedig újra felfedezték a bionövények esetében is.

Mi a szerves trágya?

A szerves trágya  leginkább állati hulladékból (székletből, vizeltből), illetve természetes melléktermékekben gazdag állati és növényi maradványokból áll. A megművelendő földhöz keverve laza és könnyű talajt erdményez, ami több vizet és tápanyagot tart meg és elősegíti a talajban élő mikroorganizmusok növekedését

Hogyan történik a szarvasmarha trágya tárolása?

Ha friss tehéntrágyát vásárol és saját maga tárolja, akkor azt hűvös, sötét helyen és talajréteggel letakarva tegye. Így a trágya ne bomlik le idő előtt, és a tárolás során nem veszít összetevőket. Ez az előkezelés csökkenti a szagszennyezést, csökkenti a trágya sav- és ammóniatartalmát, valamint lerövidíti a rothadási időt az ágyásban. Emiatt a tápanyagokat gyorsabban képesek felszívni a növények.

Mit jelent a marhatrágya bedolgozása?

A bedolgozás azt jelenti, hogy a trágyát azonnal vagy néhány napon belül a talajba keverik. Ez elősegíti a szerves N szervetlen N-vé való átalakulását is, ezt a folyamatot mineralizáció. Így több nitrogén áll rendelkezésre a növények növekedéséhez, mint ha trágyát a talajfelszínre helyeznék.

Milyen trágya az istállótrágya?

Az istállótrágya olyan szerves trágya, ami háziállatok szilárd és folyékony komponensű ürülékének valamint növényi alomnak, szalmának, néha faforgácsnak, és az  állatállomány által el nem fogyasztott szénának a keverékéból áll. Használata akkor javasolt, ha az állattartó telepenen, a trágya nem keveredik vegyszerekkel. (öko-, biogazdaság)

Mikor kell trágyázni?

A válasz egyszerű: ősszel. Ez az időszak a legalkalmasabb a trágya kijuttatására. A férgek és más mikroorganizmusok fokozatosan lebontják és a növények gyökerei számára felszívhatóvá teszik a tápanyagokat tavaszig.
A trágyát be is dolgozhatja a talajba!
Sertés, kutya, macska és emberi ürüléket atonban soha nem szabad a veteményesben használni.

Hogy történik szarvasmarha trágya kiszórása?

A szilárd halmazállapotú trágya kijuttatása a telületére megvalósulhat annak kiszórása által. A kiszórás könnyű, olcsó, és szinte minden évszakban elvégezhető. Hátránya: jelentős mennyiségű nitrogént veszíthet el elpárolgással. A szagok, tápanyagok, kórokozók esőzések vagy hóolvadások alkalmával szétterjedhetnek.

marhatrágya ár

Marhatrágya beszerzése

Az szarvasmarha trágya beszerzési költségét több tényező befolyásolja. Ilyen az ingadozó üzemanyag árak, a szállítás útvonala és a terepviszonyok, a rendelt mennyiség és annak térfogata. Ezen tényezők kombinációja alkotja (többek között) aktuális fuvardíjainkat. Érdeklődjön erről is, ha diszpécsereinkkel beszél!
Típusa Bruttó
(Ft/m3)
marhatrágya 13.335
 

Milyen a marhatrágya összetétele?

A marhatrágya összetétele szerves anyagokban és tápanyagokban gazdag. Az alábbiak szerint alakul:
 • Szerves anyag: 18-22%
 • Nitrogén (N): 0,5-0,7%
 • Foszfor (P2O5): 0,4-0,7%
 • Kálium (K2O): 0,8-1,0%
 • Magnézium (MgO): 0,5-1,0%
 • Kén (SO3): 0,3-0,5%
 • Mikroelemek: Bór (B), mangán (Mn), molibdén (Mo), cink (Zn)
A magas ammóniaszint azonban megégetheti a növényeket, ha közvetlenül a friss trágyát alkalmazza. A komposztált változata viszont számos előnnyel járhat.

Tehéntrágya hatásai:

A tehéntrágya komposztnak vagyis az érlelt trágyának a talajba keverése számos pozitív hatással rendelkezik. 
 • Javítja a nedvességmegtartó képességét (kevesebbet kell öntözni)
 • Növeli a talaj légáteresztését, elősegítve a tömörödött talajok fellazítását.
 • Elősegíti a tápanyagok felszívódását.
 • Csökkenti az eróziót. (a növények hosszabb ideig egészségesek maradnak.)
Szórja rá az ágyásokra, 50–100 mm vastagságban, majd forgassa be a talajba 150–200 mm mélyen.
marhatrágya összetétele

Töltse ki ajánlatkérő űrlapunkat és tegye egyszerűbbé a vásárlását! Diszpécsereink a beérkezést követően rövidesen  jelentkeznek, hogy minden kérdését megválaszolják és igényeit tökéletesen személyre szabhassák! Kíváncsi a szállítási részletekre? Itt minden információt megtalál szolgátatási területünkről!!

Gyakran ismételt kérdések
 • Mennyi marhatrágya kell?

  Egy jó éves alaptrágyázás egy kert számára megközelítőleg 3-4 kg trágya lehet négyzetméterenként. Egy 100 négyzetméteres kerthez tehát 3 vagy 4 mázsa trágyára szükségeltetik.

 • Szarvasmarha trágya mire jó?

  A szarvasmarha trágya kulcsfontosságú tápanyagok forrásaként szolgál, amelyekre a növényeknek szükségük van a növekedéshez és virágzáshoz, beleértve a nitrogént, foszfort, káliumot és számos mikroelemet. Így elmondható. hogy valamennyi lágy-, és fásszárú növény profitálhat belőle.

 • Használható marhatrágya gyümölcsfa ültettőgödrébe?

  De még mennyire! A gyümölcsfa számára bőséges tápanyagbevitel szükséges az egészséges fejlődésnez és bőséges terméshez. Az egyik legjobb módja a tápanyagok utánpótlásának biztosításához a tehéntrágya alkalmazása ültetéskor. Kiváló nitrogén-, foszfor- és káliumforrás, nyomelemekben is gazsag, mint például a rézben, a cinknem és a szelénben. Ezek az anyagok mind elengedhetetlenek a gyümölcstermő fák növekedéséhez. Ezenkívül segíthet a talaj szerkezetének és vízelvezetésének javításában. Valamint a tápanyagok lassú felszabadulását is elősegíti, főleg, ha komposztált formában alkalmazzuk.

 • Marhatrágya jó gyeptrágya?

  Nitrogénben, foszforban és káliumban gazdag. Ezek a tápanyagok elengedhetetlenek a gyep egészséges növekedéséhez és fejlődéséhez. A nitrogén a fű zöld színéért, a foszfor a gyökérnövekedésért, a kálium pedig a vízháztartás és a betegségekkel szembeni ellenállóképességért felelős.
  Szerves anyagban gazdag. Ez javítja a talaj szerkezetét, növeli a vízmegtartó képességét, és tápanyagokat biztosít a talajban élő mikroorganizmusok számára.
  Baktériumokat és egyéb hasznos mikroorganizmusokat tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok segítenek a tápanyagok feldolgozásában, és elősegítik a talaj egészségét.
  Komposztált tehéntrágya kora vagy késő ősszel táplálja a pázsitot, és arra ösztönzi, hogy tavasszal dúsan növekedjen és erőteljesen zöldelljen a fű.

 • Jó a marhatrágya magaságyás talajában?

  Igen, a szarvasmarha trágya alkalmazható magaságyásban. A tehéntrágya egy kiváló szerves trágya, amely tápanyagokban gazdag, és segít javítani a talaj minőségét. A magaságyásokban különösen hatékony, mert a hőmérséklet magasabb, mint a talajban, ami elősegíti a trágya gyorsabb lebontását. Frissen azonban nem szabad alkalmazni, mert a nitrogéntartalma túl magas, így károsíthatja a növényeket. A friss trágyát legalább hat hónapig érlelnünk kell, mielőtt 1:4 arányban magaságyás talajáhba kevernénk.

 • Hogyan történik a tehéntrágya komposztálása?

  A marhatrágya komposztálása házilag egyszerűen megoldható. A szarvasmarha-ürüléket össze kell keverni más szerves anyagokkal, amilyen például széna, levágott fű, ceratin típusú élelmiszer-hulladék vagy akár fűrészpor. Majd fel kell halmozni a trágyát, és hagyni, hogy a természet végezze a dolgát. (Így készül az érlelt marhatrágya!) Az Ön feladata ezek után annyi, hogy a készülő komposztot rendszeresen össze kell forgatnia és meg kell fordítania, hogy a bomlás egyenletesen menjen végbe benne. A folyamat során, amelyet a szerves anyagokat lebontó mikroorganizmusok végeznek, a gyommagvak és más káros kórokozók elpusztulnak.