Kulé kavics - amikor a méret a lényeg

kulé kavics
A kulé kavics elnevezés a folyami kavicsok sokféle, eltérő mérettel rendelkező csoportjára utal. A törmelékes üledékes kőzetek közé tartozik,  melyeket a folyók és patakok vízének sodrása hosszú időn keresztül megmozgatott a  mederben, így egymásnak ütköztek. Éles széleik fokozatosan lecsiszolódtak, amíg kerek kövek nem keletkeztek.

Nem minden kavics egyforma. A sétányhoz használt méret nem feltétlenül a legjobb választás sziklakerthez. Ha figyelembe vesszük, hogy mekkora gyalogos forgalom várható egy területen, akkor a megfelelő méretű kavics kiválasztása nem jelent kihívást.
Jó befektetés magáncélú felhasználásra és szélesebb körű ipari alkalmazásokra egyaránt.

Mi az a kulé kavics?

Folyók medréből nyert, különböző színű, lekerekített kődarabokból áll, amik felső mérethatára 65 mm körül mozog. Míg a kődarálék emberi tevékenység eredménye, addig a kavics természetes folyamatok során keletkezik. Szélei lekerekítétettek, ami a víz áramlásának, a kövek mozgásának, összeütődésének eredménye. Ez olyan kavicsszemeket eredményez, amik sima felületűek, így az emberek cipő nélkül is járhatnak rajta.

Milyen kőzetekből áll a folyami kavics?

Lehetnek üledékesek, magmásak vagy metamorfak, attól függően, hogy a folyó földrajzi elhelyezkedésében milyen kőzetekben találhatók. Leggyakoribb ásványi összetevője a kvarc, SiO2 formájában. Ez a földkéreg leggyakoribb ásványa, ami igen kemény és ellenálló a felszíni erők pusztító hatásaival szemben. Találhatók benne még földpátok, csillámok, amfibolok illetve mágnese vas-oxidok, kalcitok.

A kulé kavics a vízelvezetés bajnoka?

A kavicsszemcsék kétféleképpen javítják a vízelvezetést. Először is használhatók arra, hogy a vizet egy adott területre irányítsák, például egy közeli lefolyóba. Másodszor, lehetővé teszik a víz beszivárgását a talajba, miközben kemény felületet biztosítanak az embereknek a járáshoz.

Tegyek valamit a kulé kavics alá?

A kavicsréteg alattá érdemes jó tájszövetet elhelyezni, ami  nagymértékben megakadályozza a gyommagok csírázását, de nem teljesen. Egyes magvak elkerülhetetlenül kicsíráznak és kihajtanak, azonban e gyomblokk megakadályozza, hogy a gyökerek megerősödjenek.

Folyami kavics méretek

kavics méretek

Milyen méretű kavicsot válasszon?

A megfelelő kavics méretének kiválasztásakor több tényezőt is figyelembe kell venni:
1. A tervezett alkalmazás: A különböző alkalmazásokhoz különböző méretű kavicsokra van szükség. Például egy dekoratív kerti ösvénynek előnyös lehet a finom, míg egy műúthoz közepes vagy durvára lehet szükség a tartósság érdekében.
2. A szükséges stabilitás és tartósság: Ha a terület nagy forgalomnak vagy eróziónak lesz kitéve, nagyobb méretre lehet szükség a stabilitás biztosítása és az elmozdulás megakadályozása érdekében.
3. Esztétikai vonzerő: A kavics különféle színekben és textúrákban kapható, lehetővé téve, hogy olyan méretet válasszon, amely kiegészíti projektje általános esztétikáját. A finom kavics simább, kifinomultabb megjelenést kölcsönözhet, míg a durva masszív és természetes érzést ad.
4. A költségvetés: A kavics ára mérettől és minőségtől függően változhat. A méret kiválasztásakor vegye figyelembe a költségvetését, mivel a kisebb méretek drágábbak lehetnek.

Hogyan számoljuk ki a mennyi kavicsra lesz szükség?

A szükséges kavics mennyisége attól függ, hogy mekkora felületet fedne le, milyen típusú kaviccsal, milyen céllal.

A szükséges mennyiség meghatározása m3-ben:
1. A  meghatározásához először mérje meg a borítandó felület hosszát és szélességét méterben, majd szorozza össze. A felületet m2-ben kapta meg. Most megszorozzuk a rétegvastagsággal. Példa: Az Ön terasza 5 x 6 méter. Itt egy 5 cm vastag kavicsréteget szeretne elhelyezni. A felület ekkor 30 m2 (5x6), melyet megszorzunk a kavicsréteg vastagságával (0,05 m) =  30x0,05=1,5 m3

A felhordott réteget ne legyen túl vastag: A kavicsréteg vastagsága a szemcsemérettől és az alkalmazástól függ. A durvább kavics vastagabb réteget igényel, mint egy finomabb típusú. A súlyból eredő süllyedés elkerülése érdekében azonban fontos, hogy a fedett réteg ne legyen túl vastag. ±8-25 mm közötti kavicshoz elegendő az 5 cm-es vastagság. A rendkívül finom kavicstípusok esetében a legjobb a 8 cm-es vastagság.
kulé kavics virágágy

Űrlapunk online kitöltésével jelzi diszpécsereinknek érdeklődését termékeink felé. Mobilszáma megadássát követően kollégáink visszahívását várhatja! Mennyiségi és szállítással összefüggő kérdéseire örömmel válaszolnak! Budapest és környéke szerepel szolgáltatási területünk listáján. Házhozszállítás részleteiről és díjszabásainkról a linken juthat információhoz!

Gyakran ismételt kérdések
 • 1 m3 folyami kavics hány kg?

  1 m3 folyami kavics súlya 1.400 kg.

 • Mennyi folyami kavics kell?

  Folyami kavicsból 1m2-re 20 cm vastagon 0,2 m3 kell.

 • Miért jó a kavics a fal tövéhez?

  Érdemes megpróbálni távol tartani a vizet az alapoktól ezzel a módszerrel. Erős esőzések után időbe telik, amíg a víz leszivárog a talaj mélyebb rétegeibe, míg a kavicsszemcsék sokkal gyorsabbá teszik a vízelvezetést, és megakadályozzák a "mocsár" kialakulását a ház körül.

 • Hogy történik a kulé kavics karbantartása?

  Ahhoz, hogy folyami kavics a legjobban nézzenek ki, elengedhetetlen a rendszeres karbantartása. Ez magában foglalja a levelek és törmelék szükség szerinti eltávolítását, a kavicsok lemosását és endszeres vízzel történő öblítését a felületi szennyeződések eltávolítása érdekében.