Bányahomok

bányahomok
A bányahomok miben tér el a többi homokfajtától? A különbség keletkezésének körülményire vezethető vissza. Ezt a típust is a közetek eróziója, aprózódása hozta létre, de jelentős szerepet kap kialakulásában a jég, de méginkább a szél évmilliókig tartó formáló hatása. A felkapott apró szemcsék egymáshoz és a többi kőzethez csapódva kerekded formájúvá váltak. Gömbölyű szemcséi emiatt nem kínálnak megfelelő tapadófelületet az építőipari alkalmazáshoz, így betonozáshoz sem. A többi homokfajtától nemcsak színében, összetételében is különbözik. Árnyalatai az ásványi összetételtől függően a világos sárga és  sötét borostyánsárga között változhat, miközben csillámszemcséket, földpátot, kvarcot, ásványi frakciókat és  is tartalmazhat. Ömlesztett áruként történő értékesítésére az ad lehetőséget, hogy nagy tömegben rendelik tereprendezési munkákhoz és a talaj stabilitásának növelésére.

Br. ára: 6.985 Ft/m3

 

Alkalmazása

A homokozó feltöltésére alkalmas homokfajta kiválasztása nem is olyan magától értetődő, mint amilyennek gondolnánk. A legfonosabb követelmény a biztonság. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmazhat szennyeződéseket, sót, vegyi anyagokat, szilivium-dioxid port, ami belélegezve károsítja a légzőszerveket. Ezért a legjobb, ha olyant választ, ami tiszta, könnyen formázható, finom tapintású. A homokozókba a legalkalmasabbak az árlistánkban bányhomokként szereplő, 0,2-2 mm szemcsemérettel rendelkező típus, aminek a homokszemcséi finomak és lekerekítettek, nem sértik fel a gyermekek bőrét. Ha egy szemcse véletlenül a szembe kerül, egy kisebb méretű részecskét könnyebb eltávolítani, és kevésbé karcolja magát a szem felületét. Néhány jótanács:
Esténként érdemes lefedni a homokozóját, ezzel megakadályozza, hogy a cicák alomdobozként használják, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet gyermekére. Rutinszerű öntözés, gereblyézés ugyancsak jót tesz ennek a játszóhelynek. Eltávolíthatja a nap folyamán a szél által belefújt törmeléket, szemetet és a levegőztetés megakadályozza a szemcsék tömörödését.
Egy 120x120 cm-es homokozóba mennyi kell belőle? Ha 25 cm magas oldalmérettel számolunk, akkor az 0,36 m3 -t jelent, de 0,3 m3 bőven elég, hiszen nem érdemes teljsen megtölteni!
homokozó homok

Ha Budapesten vagy környékén él, jó eséllyel igénybe veheti kiszállítási szolgáltatásunkat! Töltse ki ajánlatkérőnket, mi pedig a megadott mobilszámon visszahívjuk vagy e-mail-t küldünk. Felmerülő kérdései, vonatkozzanak azok az a szükséges anyagmennyiségre vagy a házhozszállítás részleteire, örömmel megválaszoljuk!

bányahomok lovas arénában
További felhasználási területei:
Ütéscsillapító hatása miatt előszeretettel alkalmazzák óvódai és iskolai játszótereken. Jó nedvszívó, így kifejezetten ajánlható lovardákba valamint strandröplabdapályák feltöltésére is, mert megfelelő alátámasztást biztosít a sportóknak és a lovaknak egyaránt.  Kertészetekben a növények ültetőközegéhez keverik, jó vízelvezető és talajjavító képességge miatt.
Használható az erózió megelőzésére is, különösen a meredek lejtőkön. Tájépítészetben domborzati elemek, mesterséges tavak kialakításához, árkok visszatöltésére. Könnyű beszerezhetősége és olcsósága okán az építőipar is alkalmazza főleg ágyazó homoknak közmű- és csővezetékekhez, kültéri burkolatokhoz.