Bányahomok homokozókhoz, sportcélokra is.

bányahomok
A bányahomok (sárga vagy homokozó homok) miben tér el a többi homokfajtától? A különbség keletkezésének körülményire vezethető vissza.
Kialakulásában a jég, de méginkább a szél évmilliókig tartó formáló hatása dominál. A felkapott apró szemcsék egymáshoz és a többi kőzethez csapódva kerekded formájúvá váltak. Gömbölyű homokszemei emiatt nem kínálnak megfelelő tapadófelületet az betonozáshoz.
A többi homokfajtától nemcsak színében, összetételében is eltér. Árnyalatai az ásványtartalmától függően a világos sárga és  sötét borostyánsárga között változhatnak. A sárgás színt az agyag kölcsönzi a bányahomoknak. Nagy tömegben rendelik a talajstabilitás növelésére.
Sárga homok: 9.017 Ft/m3
 

Létezik homokozó homok?

A homokozókkal szemben legfonosabb követelmény a biztonság. Ez azt jelenti, hogy a benne lévő homok nem tartalmazhat szennyeződéseket, sót, vegyi anyagokat, szilivium-dioxid port, ami belélegezve károsítja a légzőszerveket. Ezért a legjobb, ha olyant választ, ami tiszta, könnyen formázható, finom tapintású.
A homokozókba a legalkalmasabbak az árlistánkban bányhomokként szereplő, 0,2-2 mm-es  típus:
- Homokszemcséi finomak és lekerekítettek, nem sértik fel a gyermekek bőrét.
- Ha véletlenül a szembe kerül, a kisebb méretű részecskét könnyebb eltávolítani, kevésbé karcolja magát a szem felületét. Tanácsaink:
 
  • Esténként érdemes lefedni a homokozóját, ezzel megakadályozza, hogy a cicák alomdobozként használják, ami komoly egészségügyi kockázatot jelenthet gyermekére.
  • Rutinszerű öntözés, gereblyézés ugyancsak jót tesz ennek a játszóhelynek. Így eltávolíthatja a szél által belefújt törmeléket, szemetet és a levegőztetés megakadályozza a szemcsék tömörödését.
homokozó homok

Ha Budapesten vagy környékén él, jó eséllyel igénybe veheti kiszállítási szolgáltatásunkat!  Töltse ki ajánlatkérőnket, mi pedig a megadott mobilszámon visszahívjuk vagy e-mail-t küldünk. Felmerülő kérdései, vonatkozzanak azok az a szükséges anyagmennyiségre vagy a házhozszállítás részleteire, örömmel megválaszoljuk! Vegye szemügyre árjegyzékünket  is.

bányahomok lovas arénában
Hol találkozhat sárga homokkal?
  • Ütéscsillapító hatása miatt előszeretettel alkalmazzák óvódai és iskolai játszótereken.
  • Jó nedvszívó, így kifejezetten ajánlható lovardákba valamint strandröplabdapályák feltöltésére is, mert megfelelő alátámasztást biztosít a sportóknak és a lovaknak egyaránt. 
  • Kertészetekben a növényekfajták ültetőközegéhez keverik ameliorációs tulajdonságai miatt.
  • Tájépítészetben domborzati elemek, mesterséges tófelületek kialakításához, földvisszatöltésre. 
  • A közmű- és csővezetékek alá is gyakran helyezik.